Montare aer conditionat

nniconne nino | 21:42:00 | | | | | | | |
Calitatea instalarii aparatului de aer conditionat (AC) nu poate fi ignorata. De cele mai multe ori, nefunctionarea sau functionarea defectuoasa a acestuia se datoreaza instalarii incorecte.
Pasii obligatorii ai instalarii corecte ale unui AC de tip split sunt:

1. Alegerea pozitiei instalarii

Se stabileste de comun acord intre instalator si proprietar locul unde va fi amplasata unitatea interioara.
Din dorinta de a deservi intregul apartament (sau mai multe camere) cu un singur aparat de AC, deseori proprietarul propune instalarea acestuia pe un hol. Aceasta este o solutie de compromis nerecomandata.
Iata si de ce: presupunand ca exista cerere de frig pe hol (temperatura a crescut), aparatul va porni. Dar volumul de aer al holului fiind mic (proprietarul intotdeauna va spune ca lasa usile deschise la camere, dar acesta nu este un argument valabil, deoarece circulatia naturala a aerului rece de pe hol spre camere va fi foarte lenta), aparatul va produce frig pentru scurt timp, apoi se va opri.
Acest ciclu pornit-oprit se va repeta des. Intr-adevar, in cazul aparatelor de tip inverter, acest ciclu repetat des nu este o problema, dar in cazul aparatelor split de tip on-off, durata lor de viata va fi redusa considerabil iar consumul de curent va creste si el.

Asadar, recomandarea noastra este sa instalati aparatul de aer conditionat intr-una din camere, in functie de:
  • punctele cardinale – camera cu fereastra spre sud sau vest va fi cea mai calduroasa vara
  • timpul petrecut in camera – daca dupa-amiaza sau seara stati mai mult in sufragerie, de ce sa nu va simtiti bine?
  • sensibilitatea persoanelor din camera – evitati sa instalati aparatul de aer conditionat in camera copiilor (vor raci mai des, vor deveni mai sensibili) sau in camera bunicilor.
Cea mai buna solutie (dar si cea mai scumpa) este sa instalati cate un aparat de aer conditionat in fiecare camera in care simtiti nevoia.
Trebuie sa retineti faptul ca aparatul de aer conditionat va raci destul de repede aerul din incapere dar peretii se vor raci intr-un timp mai indelungat. De aceea este recomandat ca aparatul sa fie lasat sa functioneze cat mai mult timp cand nu stam in camera. Vom face astfel economie de energie si vom avea un ambient placut cand stam in incapere.
O solutie utila este sa programati aparatul de aer conditionat sa porneasca cu cel putin o jumatate de ora inainte de a ajunge acasa sau cand nu sunteti acasa folosind functia TIMER.
loading...

2. Pozitia unitatii interne a aerului conditionat

Un alt factor important este pozitia unitatii interioare a AC-ului relativ la situarea persoanelor in camera. Nu se recomanda ca aerul rece generat de aparatul de aer conditionat sa fie indreptat spre dumneavoastra. Puteti tine cont ca unitatea interioara are deflectoare (lamele) reglabile manual (sau automat) care permit o oarecare directionare a curentului de aer pe verticala (stanga-dreapta).
Si pozitia fata de tavan trebuie luata in considerare. Admisia aerului din camera se face prin partea superioara a unitatii interne, de aceea trebuie lasata o distanta minima fata de tavan (in functie de aparat, aceasta poate varia intre un minim absolut de 8-10 cm si 20-30 cm (recomandabil).
De asemenea, unitatea interna se monteaza orizontal. Spun asta pentru ca am vazut unitati montate inclinat, chipurile ca sa se scurga condensul. Unitatea interna are in interior o tava pentru condens (inclinata) ce permite evacuarea acestuia fie prin stanga, fie prin dreapta unitatii, in functie de pozitia de iesire a tevilor.
loading...

3.Realizarea gaurii pentru traseul frigorific

ATENTIE! Nu permiteti in nici un caz sa va gaureasca structura de rezistenta a cladirii (grinzi, centuri)!

Daca doriti un aspect estetic la sfarsitul instalarii, va recomandam sa pozati manunchiul ce contine tevile, cablul si tubul de dren intr-un canal de cablu.
Vorbind de tubul de dren, ar fi bine si frumos sa va intereseze soarta lichidului rezultat in timpul functionarii (condensul).
loading...
Daca picaturile rezultate vor cade pe unitatea externa a vecinului de sub dumnevoastra sau pe pervazul din tabla a ferestrei acestuia, puteti fi sigur ca veti fi somat sa faceti ceva.
Solutia? O bucata de teava din polipropilena sau pexal de 60-80 de cm. Teava va fixata de suportul unitatii externe si conectata la tubul de condens. Astfel, condensul rezultat nu va siroi pe perete. Practicarea unei gauri in burlanul de scurgere a apei pluviale si conectarea tubului condens in acesta este de asemenea o solutie.
4. Montajul unitatii externe

Unitatea externa se monteaza in exteriorul cladirii (obligatoriu), pe perete, pe podea (trotuar, balcon deschis, etc), sau poate fi fixata de tavan cu ajutorul unor console adecvate. Indiferent de tipul consolelor, este recomandat ca montajul unitatii externe pe acestea sa se faca pe amortizoare de vibratii.
Trebuie sa tineti cont ca circulatia aerului prin unitatea externa se face dinspre perete spre exterior. Din pacate am vazut multe unitati externe montate cand peretele inca nu era izolat, au venit “meseriasii” si au facut izolatia, intre unitate si perete ramanand o distanta de 2-3 cm. Iar proprietarul nu a luat nici o masura de remediere. Acest lucru va duce in scurt timp la o suprasolicitare a compresorului frigorific si defectarea acestuia. In plus, consumul de energie va creste datorita lipsei racirii condensatorului situat pe unitatea externa.
Va trebui sa tineti cont ca la final distanta intre unitatea externa si perete sa fie de minimum 10-15 cm. Cu cat mai mare distanta, cu atat mai bine. Circulatia aerului se va face mai usor, condensatorul se va raci mai bine.

5. La instalarea unui AC de tip split trebuie avuta in vedere si lungimea traseului frigorific.

Daca distanta intre unitatea interna si cea externa este foarte mica, cel ce instaleaza aparatul va trebui sa lase o lungime minima a traseului de 1,5 metri. Surplusul se face colac si se pozeaza langa unitatea externa.

6. Racordarea unitatilor interna si externa

loading...

Cand va alegeti echipa care va instala aparatul de aer conditionat, in afara de pret si durata de asteptare pana la instalare, este foarte indicat sa-i intrebati si daca vor vida instalatia. Pentru asta vor avea nevoie de o pompa de vid.
Aparatul nou vine din fabrica incarcat cu cantitatea necesara de freon. Din pacate, din viteza sau din necunoastere, unii „mesteri” nu recurg la vidarea traseului frigorific. Chiar si in cazul unui traseu foarte scurt al tevilor, vidarea este OBLIGATORIE. Nu spun ca aparatul nu va functiona daca nu are loc vidarea, dar nu va functiona in parametri optimi, in acest caz si consumul de energie fiind mai mare.
Vidarea instalatiei va permite totodata si verificarea conexiunilor traseului frigorific, ceea ce va va scuti de cheltuieli ulterioare cauzate de scurgerile de agent frigorific (freon) cauzate de un montaj defectuos.
Share this article

0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru comentariu!

Cum scapi de paduchi

Pot trece saptamani sau chiar luni de cand copilul s-a infestat cu paduchi pana sa apara senzatia de mancarime de nesuportat, asa ca daca c...

 
Copyright © 2019 WWW.ROTARESCUNICOLAE.RO • All Rights Reserved.